21.10.2013 01:10

Özgür Doğan: 'üzgün olduğumu söyleyebilirim'

2009 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ortak yönetmeni olduğu İki Dil Bir Bavul ile En İyi İlk Film Ödülü'nü alan ve bu yıl, en son tamamlanan Altın Portakal'ın ulusal yarışma filmlerini belirleyen ön jürisinde yer alan Özgür Doğan son günlerde kendisiyle ilgili yönetmen Kazım Öz'ün yazılarına yanıt niteliğinde bir metni kendi internet bloğunda yayıma aldı.

1978 yılında Muş'da doğan ve 2008'de Orhan Eskiköy ile İki Dil Bir Bavul'u ardından 2012'de gene aynı yönetmenle birlikte Babamın Sesi adlı sinema filmlerini çeken Özgür Doğan'ın bloğunda kaleme aldığı yazısının bir bölümü şu şekilde:

"Son günlerde, Kazım Öz'ün "Bir Varmış Bir Yokmuş" isimli filminin Altın Portakal Film Festivali'ne seçilmemesi üzerine, 'sansür' uygulandığı, filmin belgesel olduğu gerekçesiyle kabul edilmediği gibi iddiaları ortaya atılmış ve bu iddialar Kazım Öz ve benim aramda kişisel bir husumete dayandırılmıştır. Bundan iki yıl önce verdiğim bir röportaj da buna kanıt gösterilmektedir.

Öncelikle, Şavaklar'la ilgili sözlerim röportajın kapsamı dışında edilmişti. Buna rağmen röportajı yapan arkadaşlar yayınlamışlardı. Bir filmin değerlendirmesi olamayacak uygunsuzlukta ve üslupsuzluktadır o sözler. Bu nedenle de röportajdan çıkarılmasını talep ettim. Şavaklar filmiyle ilgili görüşlerim bir husumete değil, seyirci olarak kişisel zevkime dayanmaktadır. Ancak, röportajda yayınlanan sözlerim muhattaplarını incittiyse üzgün olduğumu söyleyebilirim.

Yönetmenin yeni filmi Bir Varmış Bir Yokmuş'un Altın Portakal Film Festivali'ne seçilmemesiyle ilgili ön jüriye bir baskı uyguladığım iddia edilmekte. Aşağıda yazacağım ön jüri değerlendirme süreci, diğer jüri üyelerine veya festival temsilcilerine teyit ettirilebilir.

Festival bizden 60'ın üzerinde film arasından 15 filmlik bir liste yapmamızı istedi. 7 kişinin katıldığı ön jüri toplantısında bu listeler açıklandı. 10 film 4 ve üzeri oy aldı. Benim de arasında bulunduğum bir grup, 4'ün üzerinde oy alan 10 filmin festivale kabul edilmesini istedi. Bir grup jüri üyesi ise 10'un üzerinde filmin seçilmesini talep etti. Oylama sonucunda 10 filmin seçilmesine karar verildi. Bir Varmış Bir Yokmuş, diğer 3 filmle birlikte 3 oy almıştı. Tutanak hazırlanırken, bir festival görevlisi Bir Varmış Bir Yokmuş'u yarışma için tekrar değerlendirmemizi rica etti. Değerlendirmede ben, filmi neden beğenmediğimi açıkladım. Diğer jüri üyelerinden bir itiraz gelmedi. Yaptığım değerlendirmede filmin belgesel oluşuna veya Kazım Öz'ün Kürt kimliğine dair tek bir söz etmedim."

« Önceki Haberi Oku  | Sonraki Haberi Oku »

 

* Bu sayfada yeralan haber Antrakt Sinema Haber Ajansı tarafından yayınlanmıştır. İçerik tamamen özgündür. İzinsiz kopyalanamaz.

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır