01.01.2015 18:01

2014’te yerli yapımcılar ve yapımevleri

- BKM, 2014’te satılan toplam sinema biletinin 1/6’sını kasasına götürdü.
- 2014’te en çok filmi vizyon gören yapımevi 8 filmle BKM oldu.
- Bu yıl yapımevleri 8 kez devam filmine evet dedi.
- Ser Yapım ucuz biletle yüksek satış adedi yakaladı.
- Ser Yapım, Mint, Ay Yapım ve 25 Film birer filmle 3 projeli Muhteşem Film’i geride bıraktı.
- Filmleriyle 300 bin bilet satış adedini ve 3 milyon hasılat seviyesini aşan on beş yapımevi var.

Türkiye’de sinemada film gösterimleri ve sinema filmi üretimleri artık neredeyse tamamen dijital olarak gerçekleştirilmekte. 2013 yılında dijitalleşen Avrupa’nın ardından 2014 yılında da Türkiye sinemalarının dijital gösterim olanakları %55’in üzerinde salonda gerçekleşti. Üretilen yerli sinema filmlerine de bu doğrultuda 35 mm. film kopyası basılmıyor. 2015’in ilk haftasıyla birlikte peliküle basılacak film bulmak mümkün olmayacak.

Dijitalleşmenin film niteliklerine değil ama niceliğine katkısı gözle görülür şekilde ortada. Yurt dışından film ithalatı yapan şirketler her zaman olduğundan daha çok filmi Türkiye sinema pazarına getiriyor, yerli film yapımcıları da adeta Yeşilçam’a taş çıkartıyor. Sinemalarda vizyona çıkarılan Türkiye yapımlarının sayısı 1990 ile 2007 arasında 40’ı aşmazken aynı sayı 2008’den bu yana 50’nin altına düşmüyor. Türkiye’de sinemanın yüzüncü yılı olarak kabul edilen 2014’te vizyona çıkan yerli yapımların sayısı 108. Bu yirmi beş yıllık sürede ulaşılan en yüksek sayı…
Antrakt, 108’e ulaşan yerli yapımların bir yıllık vizyon macerasına yapımcıları ve yapımevleri üzerinden kısaca bakıyor:

Son yıllarda olduğu gibi 2014’ün de en hareketli yapımevi Necati Akpınar ve Yılmaz Erdoğan’ın sahibi olduğu BKM (Beşiktaş Kültür Merkezi) oldu. BKM, 2014 yılını beş ayrı yeni filmle tamamladı. 2014’ün ilk gününde vizyona çıkarılan PATRON MUTLU SON İSTİYOR, ardından Ata Demirer’in başrolünde olduğu EYYVAH EYVAH 3, SİLSİLE, İNCİR REÇELİ 2 ve Gupse Özay’ın Zeliha karakterini canlandırdığı DELİHA, BKM’nin bu yılki gişe canavarlarıydı. 
     
BKM’nin üç komedi ve iki dram ile tamamladığı kırk dokuz hafta sonunda elde ettiği 7.579.453 adetlik bilet satışı kasasına 79.396.029,00 TL. bıraktı. Bu satış 650 milyon TL.’yi geçecek 2014’ün toplam sinema gişesi hasılatının %12’sine tekabul ederken, BKM’nin sinema gişelerinde satışını gerçekleştirdiği 7,7 milyonu geçen bilet toplam sayısı ise 60 milyon adet civarında sonuçlanacak 2014 yılı toplam bilet satışı sayısının %13’ünü oluşturacak. 

Vizyonda izleyiciyle buluşturulması hedeflenen sinema filmleri için yapımcı-yapım tanımı iki aşamalı denilebilir. İlk aşamadaki yapımcıyı başlangıcından bu yana bilinen klasik prodüktör olarak adlandırabiliriz. Dijitalleşmenin de etkisiyle çoğalan film sayıları ve kolay üretim ve ulaşımla artan bilet satışı adedi ise kaçınılmaz olarak kademeli yapımcılık müessesesinin ikinci aşamasını yaratıyor. Klasik prodüktörler çalışacağı ekibi, eserin sinema filmine dönüşmesi için gerekli dinamikleri bir araya getirirken, günümüzde, Türkiye’de ortaya çıkan sinema filminin işletilmesini ve en doğru şekilde kitlesiyle buluşmasını sağlayacak ikinci bir karar ve yönetim mekanizmasına gereksinim duyulmaktadır. Dünyanın önde gelen sinema endüstrisi Amerika Birleşik Devletleri’nde ‘stüdyo’ kavramıyla tazahür eden bu müessesenin oyuncuları bir filmi Amerika’da ve dünya çapında en verimli şekilde işletmenin yollarını aramaktadırlar. İşte Türkiye’de de BKM, Avşar Film, Özen Film, TMC gibi stüdyo görünümündeki köklü şirketlere bu yıl Türk sinema sektörünün önde gelen isimlerinden Cemal Okan ve yapımcı Timur Savcı’nın ortaklığıyla kurulan TAFF da katıldı. Cemal Okan’ın, adeta Türk sineması için efsanevi özellikleri olan Fono Film’i ile Timur Savcı’nın Tim’s’inin birleşmesiyle 2014 başında resmen ortaya çıkan TAFF (Tam Aile Filmleri Fabrikası) bu yılda dört yerli yapımla yer aldı.

TAFF, yıla Meltem Cumbul’un baş rolünde olduğu KADIN İŞİ BANKA SOYGUNU ile giriş yaparken ağır toplarını 2014’ün ikinci yarısına sakladı. Eylül ayıyla birlikte, sırasıyla D@BBE: ZEHR-CİN, UNUTURSAM FISILDA ve ÇAKALLARLA DANS 3: SIFIR SIKINTI’yı sinemalara gönderen TAFF, tür tercihinde BKM kadar kendisini sıkıştırmayarak, yapımlarının tarzlarında bir komedi, bir komedi-macera, bir korku ve bir de dram olarak çeşitlilik gösterdi. Filmlerinin ikisinin sinema programlamasında Warner Bros. Türkiye’yi, ikisinde ise ekim 2014’te kurulan Mars Dağıtım’ı tercih eden TAFF, dört yapımından toplam 34.489.134,99 TL. hasılat elde etmeyi başardı. 14 Aralık 2014 Perşembe günü tamamlanan son seansın ardından, 346 günlük vizyon süresi sonucunda 3.483.190 adetlik bilet satışına ulaşan TAFF, BKM’nin EYYVAH EYVAH 3’ünü dört yapımıyla ancak yakalamış olsa da, henüz ilk haftasını tamamlayan ve yüksek gişe verileriyle ilerleyen ÇAKALLARLA DANS 3: SIFIR SIKINTI ve UNUTURSAM FISILDA’nın son üç haftadaki katkısıyla yıllık oranlarını hem hasılat hem bilet satışı açısından %6,5’un üzerine çıkaracak gibi gözüküyor.
    
2014’te yapım sayılarına göre bahsedebileceğimiz üçüncü yapımevi ise Türkiye’nin duayen yönetmenlerinden İrfan Tözüm’ün sahibi olduğu Muhteşem Film… Muhteşem Film bu yıl vizyona üç yapım sunarken yapımlardan biri devam filmi, ikisi de korku-gerilim tarzıyla göz çarptı. SABİT KANCA 2, SİCCİN ve GULYABANİ ile 2014 vizyonuna çıkan Muhteşem Film, üç yapımla gişede 5.274.636.00 TL. hasılat ve 503.181 adetlik bilet satış sayısına ulaştı. Muhteşem Film’in 2014’te ortaya çıkacak toplam hasılat ve bilet satışındaki payı ise ancak %1 olacak.

Üretkenlik açısından bakıldığında 109 filmlik yerli vizyon paketine ikişer filmle katkıda bulunan yapım evleri ise şunlardı:

1 Sanat Yapımcılık (CEZA, STAJYER MAFYA), 5. Boyut / Sami Dündar Yapım (AMMAR: CİN TARİKATI, HALAM GELDİ), AC Film (NERGİS HANIM, ÜMMÜ SIBYAN: ZİFİR), Asi Film (SESİME GEL, UNUTMA BENİ İSTANBUL), Bir Film (FAKAT MÜZEYYEN BU DERİN BİR TUTKU (ortak yapımcı), KARIŞIK KASET), Bulut Film (KUMUN TADI, MAVİ DALGA), Eser Yapım (OLUR OLUR!, PERİ MASALI), Mars Prodüksiyon (FAKAT MÜZEYYEN BU DERİN BİR TUTKU, KÖKSÜZ), Uğur Film (GÜLCEMAL, KENDİME İYİ BAK).
2014’ün ilk 49 haftalık vizyon macerası sonucunda yukarıda kısaca bahsettiğimiz en üretken üç yapımevinin on iki filmi en çok hasılat elde eden yerli filmler listesinin ilk ellisi arasına girmeyi başardı. Bu on iki filmden en çok kazandıranı BKM’nin EYYVAH EYVAH 3 olurken en az hasılata imza atına da gene BKM’nin SİLSİLE’si oldu. 2014’ü tamamlayacak olan 50, 51 ve 52. Haftanın ardından bu dönemde gösterimine devam edilecek olan DELİHA, UNUTURSAM FISILDA ve ÇAKALLARLA DANS 3: SIFIR SIKINTI’nın liste üzerindeki yerleri değişiklik gösterebilir. 12 Aralık 2014’te vizyona çıkan KIRIMLI ve yılın son haftasında gösterime girecek olan VAY BAŞIMIZA GELENLER 2.5, YUSUF & YUSUF’un performansının ilk elli için yeterli olup olmayacağı merak konusu.

« Önceki Haberi Oku  | Sonraki Haberi Oku »

 

* Bu sayfada yeralan haber Antrakt Sinema Haber Ajansı tarafından yayınlanmıştır. İçerik tamamen özgündür. İzinsiz kopyalanamaz.

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır