Bu sayfada yeralan verilerin tamamı özgün içeriktir. Antrakt Sinema’dan izin almadan tamamı ya da parçası kopyalanamaz, kullanılamaz.

 

Fransa’dan sevgilerle - 2

Hakan Sonok Yazıları

Château de Primard
Fransız sinemasının en önemli ve en değerli kadın oyuncularından biri olan, Cesar ve David di donatello ödülleri sahibi Catherine Deneuve, başkent Paris’in batısında, Normandiya sahiline yakın bir yerde bulunan, Paris’e 75 kilometre uzaklıktaki şatosunu beşbuçuk milyon dolara satışa çıkardı…1200 metrekarelik iç mekana (kullanım alanına) sahip 18. yüzyılda inşa edilmiş şatonun sekiz yatak odası, sinema salonu, saunası, geniş bahçesi, çiftliği ve yüzme havuzu bulunuyor…Söylenenlere göre, şato hayatı boyunca para sıkıntısı çeken Fransa’nın en değerli yazarlarından Honore de Balzac’ın (1799-1850) eserlerinde betimlenen harika mekanları aratmayacak güzellikte!

“Grace of Monaco”
22 milyon Euroluk bütçesiyle de göz kamaştıran Cannes Film Festivali (Venedik Film Festivali’nin bütçesi 12 milyon Euro) bu yıl “Grace of Monaco”yla açılıyor…Ancak bu filme senaryo aşamasında bilgi, belge, döküman akışı sağlayan minik Monaco Prensliği ve filmde Nicole Kidman’ın canlandırdığı Prenses Grace Kelly’nin ailesinin üyeleri “Grace of Monaco”da tarihi gerçeklerin tümüyle çarpıtıldığı ve fazlasıyla hayal gücüne başvurulduğu iddiasıyla filmi protesto (boykot) ederek 14 Mayıs gecesi Cannes’daki galaya katılmayacaklar.

Grace Kelly (1929-1982), Türkiye sinemalarında “Taşra Kızı” adıyla gösterilen “The Country Girl”le (1954) OSCAR ödülü kazandıktan sonra film yıldızlığını bırakarak Monaco Prensesi olmuş,  sonradan (1960’larda ve 1970’lerde) sinemaya dönüş yapmak isteyip Aristokrat kocasının engeline takılıp bunu bir türlü başaramamış  ve  korkunç bir trafik kazasında ölmüştü… “Grace of Monaco” 30 milyon dolarlık bir yapım bütçesine sahip.

“Welcome to New York”
Uluslararası  Para Fonu (IMF: International Monetary Fund) eski Başkanı ve Fransız eski Bakan Dominique Straus Kahn’ın Mayıs 2011’de New York’taki Sofitel Oteli’ndeki odasında kadın temizlik görevlisine cinsel saldırı düzenlediği iddiasıyla tutuklanması François Hollande’a  Fransa Cumhurbaşkanlığı yolunu açmıştı; çünkü Dominique Straus Kahn bu saldırı olayından dolayı New York’ta tutuklandığı günlerde Fransız Sosyalist Parti’den Cumhurbaşkanı adaylığını ilan etmek üzereydi ve Fransız Sosyalist Parti’nin en gözde Cumhurbaşkanı aday adayıydı…Skandal, Kahn’ı eledi ve sahne François Hollande’a kaldı.

New York’ta patlak veren skandal  yönetmen Abel Ferrara’nın “Welcome to New York” filmine konu oldu.

Bu cinsel saldırı olayı Dominique Straus Kahn’a, hem Uluslararası  Para Fonu Başkanlığını, hem de Fransa Cumhurbaşkanı adaylığını kaybettirdi.

Dominique Straus Kahn hakkındaki ABD’deki tutuklama kararı temizlik görevlisinin bol parayla ikna edilmesi ve  suçlamalarını geri çekmesiyle kaldırıldı, ancak bu kez de Dominique Straus Kahn, Kuzey Fransa’daki Lille kentindeki Carlton Oteli’ni kendine üs haline getiren bir grup “kadın pazarlayıcısının” ortağı ve siyasi kalkanı/koruyucusu olmakla suçlanıyor.

Bu fuhuş çetesiyle ilgili iddialara göre, çete  Dominique Straus Kahn’a çok uzun yıllar boyunca kadın temin etmiş. Çete liderinin (Dominique Alderweireld ; kod adı : Dodo la Saumure) Dominique Straus Kahn’a darbesi bununla da sınırlı kalmadı; Belçika’nın Blaton kasabasında açtığı ve altı kadının çalıştığı geneleve DSK adını verdi.Dodo la Saumure, DSK’nın Dominique Straus Kahn adının kısaltması değil, Dodo Seks Kulübü olduğunu iddia etse de, Dominique Straus Kahn  Paris ve Brüksel’de yetki verdiği avukatları kendisinin büyükçe bir fotoğrafının duvarını süslediği genelevin işletmecisinin üzerine saldı.

“Welcome to New York”da Dominique Straus Kahn rolünde olan Gerard Depardieu Cannes festivalinde ödül kazandığı “Cyrano de Bergerac”daki rolüyle OSCAR ödülü adaylığına ulaştı; “Green Card-Yeşil Kart”la Altın Küre sahibi oldu…Depardieu “Police”le Venedik festivalinde, “Son Metro” ve “Cyrano de Bergerac”la Fransız OSCAR’ı Cesar’larda ödüllendirildi.

Gerard Depardieu “Asteriks Olimpiyat Oyunlarında” ve “Asteriks ve Oburiks: Görevimiz Kleopatra”dan toplam 2 milyon 740 bin Euro kazandı.

“Welcome to New York”ta Jacqueline Bisset ise Kahn ile 1991-2013 arasında evli kalan gazeteci ve televizyoncu Anne Sinclair rolünü üstlendi…

Anne Sinclair’in söyleşi yaptığı ünlüler arasında  François Mitterand, Nicolas Sarkozy, Bill - Hillary Clinton, Mikhail Gorbaçev, Şimon Peres, Helmut Kohl, Gerhard Schröder, Prens Charles, Madonna, Sharon Stone, Paul McCartney, Woody Allen, George Soros, Alain Delon, Yves Montand ve Simone Signoret de bulunuyor.

Jacqueline Bisset, “The Sweet Ride-Çılgınlar Plajı”  (1968) , “Who Is Killing  the Great Chefs of Europe?-Avrupa’nın Büyük Şeflerini Kim Öldürüyor?”(1978) , “Under the Volcano-Yanardağın Altında” (1984) , “Joan of Arc-Jan Dark” (1999) ve “Dancing on the Edge” (2013) adlı yapımlarla beş kez Altın Küre adaylığı elde etmişti.Bisset, “The Greek Tycoon”da (1978) kocası suikast sonucunda ölünce  Yunan milyarder Aristotle Onassis’le evlenen Başkan Kennedy’nin dul eşi Jacqueline’i canlandırdı… Jacqueline Bisset, Bisset 46 milyon dolara malolan ve batan Kore Savaşı filmi “Inchon”dan 1 milyon 650 bin dolar ücret almıştı.

“Welcome to New York”un yönetmeni Abel Ferrara’nın “Body Snatchers” adlı filmi 1993 Cannes festivalinde büyük ödül Altın Palmiye için yarışmıştı…

Yönetmen Abel Ferrara’nın “Dangerous Game”, “The Funeral”, “New Rose Hotel”, “Mary”, “4:44 Last Day on Earth” adlı filmleri Venedik festivalinde büyük ödül Altın Aslan, “Body Snatchers” adlı filmi Cannes festivalinde büyük ödül Altın Palmiye , “The Addiction” adlı filmiyse Berlin festivalinde büyük ödül Altın Ayı adaylığı elde etmişti.

Abel Ferrara’nın en çok beğendiği filmler:
*
Cul de sac-Bozuk Düzen /1966 /Roman Polanski
*Devils-Şeytanlar /1971 /Ken Russell
* Uccellacci e uccellini-Şahinler ve Serçeler /1966 /Pier Paolo Pasolini
* Fängelse-Prison- The Devil's Wanton /1949 /İngmar Bergman
*Lolita / 1961 / Stanley Kubrick /
* Los olvidados- The Young and the Damned- The Forgotten Ones-Unutulmuşlar /1950/ Luis Bunuel
*Ran /1985/ Akira Kurosawa
*Touch of Evil-Bitmeyen Balayı /1958/ Orson Welles
* A Woman Under the Influence-Etki Altında Bir Kadın /1974/ John Cassavetes
* Zéro de conduite: Jeunes diables au collège- Zero de Conduite - Hal ve Gidiş Sıfır/1933/ Jean Vigo 

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır