Bu sayfada yeralan verilerin tamamı özgün içeriktir. Antrakt Sinema’dan izin almadan tamamı ya da parçası kopyalanamaz, kullanılamaz.

 

!f İstanbul başlıyor

Sinemaseverlerin merakla beklediği önemli film festivallerinden !f İstanbul 12 Şubat’ta başlıyor. Bu yıl 14.’sü düzenlenen !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 12-22 Şubat 2015 tarihleri arasında İstanbul’da 11 farklı mekanda sevenleriyle buluşuyor. Festival ayrıca 26 Şubat-1 Mart 2015 tarihleri arasında da Ankara ve İzmir’de gerçekleştiriliyor. Film gösterimlerinin yanı sıra müzikal etkinlikler, atölye çalışmaları ve söyleşilerin olacağı festivalde önemli konuklar festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

Festival programında 42 ülkeden 115 film yer alıyor. Bu filmler, 13 başlık(Keş!f, Digitürk Galaları, !f music, Oyun, Aşk & Başka Bi’ Dünya, Gökkuşağı, Sanat Hayat İçindir!, Ev, Karanlık ve Köşeli, !f Kült, Özel Gösterimler, Aziz(e)ler, Şairler ve Meczuplar, !f Kısalar)    altında İstanbul’da Beyoğlu Cinemaximum Fitaş, Cinemaximum Kanyon, Cinemaximum Budak; Ankara Cinemaximum Armada ve İzmir’de ise Cinemaximum Konak Pier sinemalarında gösteriliyor.

Festivalin yoğun ilgi gören uluslararası yarışma bölümü Keş!f’te aralarında Nesim Yetik imzalı Türkiye yapımı Toz Ruhu’nun da bulunduğu 9 film Keş!f Ödülü için yarışıyor. Keş!f bölümünün diğer filmleri; The Kindergarten Teacher/Yuva Öğretmeni, The Tribe/Kabile, 52 Tuesdays/52 Salı, In the Crosswind/Rüzgârların Arasında, Norway/Norveç, Mardan, August Winds/Ağustos Esintisi olarak sıralanıyor. Bölümde yer alan filmlerden İranlı yönetmen Batin Ghobadi’nin Mardan’ı ve Myroslav Slaboshpytskiy filmi Kabile’nin dikkat çeken yapımlar olarak öne çıktığı görülüyor.

İranlı Kürt yönetmen Batin Ghobadi’nin filmi Mardan’da kocası Morad’ı arayan Leyla’nın Türkiye’den Irak’a uzanan öyküsünde bir peşmerge olan Mardan’dan yardım alarak Irak Kürdistan’ındaki arayışına devam etmesinin öyküsü anlatılıyor. Mardan aynı zamanda Irak’ın 2015 yılı “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında Oscar adayıydı.

Savaşın pençesindeki Ukrayna’dan Myroslav Slaboshpytski imzalı bir film olan  The Tribe/Kabile, sağır ve dilsiz öğrencilere eğitim veren bir yatılı okuldaki hiyerarşik düzenle işleyen organize suç örüntüsü içinde gelişen bir aşka odaklanıyor. Diyaloğun ve anlatıcının olmadığı sessiz bir film Kabile.

Festivalin aktivist filmlerin yer aldığı diğer ödüllü bölümü olan Aşk & Başka Bi’ Dünya’da ise 8 film, (Silvered Water, Syria Self-Portrait/Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi, Maidan/Meydan, Tomorrow We Disappear/Yarın Yokuz, The Overnighthers/Gececiler, Life is Sacred/Yaşam Kutsaldır,  The Vanquishing of the Witch Baba Yaga/Büyücü Baba Yaga'nın Yok Oluşu, The Amina Profile/Amina Profili, Tarlabaşı and Me/Tarlabaşı ve Ben) “yılın en yaratıcı müdahalesi” seçilebilmek için yarışacaklar. Bölümde yer alan Marianna Francese ve Jaad Gaillet imzalı belgesel Tarlabaşı ve Ben, kentsel dönüşüm gerekçesiyle soylulaştırmaya tabi tutulan Tarlabaşı’ndaki “saklanan” hayatlara dair sıra dışı bir yapım olarak göze çarpıyor. Ayrıca Amerikalı yönetmen Jesse Moss imzalı  bir diğer belgesel The Overnighthers/Gececiler, çalışma olanaklarına dair görülmesi gereken bir yapım olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya festivallerini dolaşıp ilgi görmüş, çeşitli festivallerden ödüller almış filmlerin yer aldığı ilgiyle karşılanan bölüm Digitürk Galaları’nda 21 filmlik bir şeçki sunuluyor. Bu bölümdeki filmlerin festival izleyicilerinden de büyük bir ilgi göreceği kuvvetle muhtemel.  Dikkat çeken ilk yapım İranlı kadın yönetmen Ana Lily Amirpour’un A Girl Walks Home Alone at Night/Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız filmi. İran sinemasının ilk vampir filmi olan yapım, İran’daki Bad City adlı bir hayalet kasabada geçiyor ve bu çivisi çıkmış kasabaya yeni gelmiş gizemli bir kadının hikâyesini anlatıyor. Bir diğer ilgiyle karşılanan yapım ise Paramparça Aşklar ve Köpekler, 21 Gram, Babil ve Biutiful gibi önemli filmlere imza atmış Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu imzalı son film Birdman. Filmde bir zamanlar ikonik bir süper kahramanı canlandırmış, ama artık gözden düşmüş bir aktörün Raymond Carver’ın hikâyesinden uyarlanan bir Broadway oyunuyla eski günlerine dönme çabası anlatılıyor.

Seçkide yer alan M. Caner Alper&Mehmet Binay imzalı Türkiye yapımı film Çekmeceler de dikkat çeken ve ilgi gören bir diğer yapım. Zenne’yle de oldukça dikkat çekmiş yönetmen ikili Caner Alper&Mehmet Binay son filmlerinde otuzlarının başındaki genç bir kadının doğumgününde kanlar içinde hastaneye kaldırılmasının ardında yatan korkunç gerçekleri konu alıyor.

Joshua Oppenheimer imzalı Look of Silence/Sessizliğin Bakışı, 1965-66 yıllarında Endonezya’da gerçekleştirilen katliamlar sırasında abisini kaybetmiş bir adamın hikâyesi anlatıyor. Film, aynı yönetmenin The Act of Killing/Öldürme Eylemi adlı belgeselinin devamı niteliğinde.

Gerçek olaylara dayanan, konusunu 2009 Haziran ayında yapılan İran devlet başkanlığı seçimlerinden alan Jon Stewart imzalı politik film Rosewater/Gülsuyu’da Gael Garcia Bernal ve Haluk Bilginer başrolleri paylaşıyorlar. Film, seçimleri izleyen BBC muhabiri  Maziar Bahari’nin İran’daki tutukluluk sürecinde yaşadığı işkenceli süreci anlatıyor. Sessizliğin Bakışı’yla birlikte Gülsuyu, seçkinin izlenmesi gereken yapımları arasında.

Sanat Hayat İçindir kuşağında yer alan Steve James imzalı önemli belgesel Life Itself/Hayatın Kendisi, 2013 yılında yaşama veda eden Pulitzer ödüllü Amerikalı film eleştirmeni Roger Ebert’in hayatına dair samimi bir bakış.

Özel Gösterimler kuşağında yer alan Portekizli yönetmen Pedro Costa’nın Fontiainhas Üçlemesi’nin son halkası  Horse Money/At Parası, “büyüleyici ve minimalist anlatımıyla hem ışığın hem de karanlığın içinden geçtiği bir yol(culuk) filmi”.

!f Kült kategorisinin tek filmi Sergei Parajanov’un, Kafkaslar’da yaşamış en büyük ozanlardan biri kabul edilen Ermeni Artin Sayadyan’ın, nam-ı diğer Sayat Nova’nın (Şarkıların Efendisi) şiirlerinden esinlenerek yaptığı 1968 tarihli  The Color of Pomegranates/Narın Rengi, restore edilmiş kopyasıyla izleyici karşısına çıkıyor.

Dikkat çeken ve farklı türde beklentileri olan sinemaseverlerin ilgiyle izleyeceği çeşitli filmlerin bulunduğu !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali,  zengin bir içerikle İstanbul’dan yola çıkıyor.

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır