Bu sayfada yeralan verilerin tamamı özgün içeriktir. Antrakt Sinema’dan izin almadan tamamı ya da parçası kopyalanamaz, kullanılamaz.

 

Kapan - GetOut

Başak Tuncel Yazıları

Çağımızın en korkunç problemlerinden birisi de hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı gerçeğidir. Özellikle artırılmış gerçeklik (AugmentedReality) keşfiyle beraber, teknolojinin başlı başına tanrılaştığı bununla birlikte birçok tanım ve kavramın dakendi içinde özgünleşip özelleştiği görüşündeyim. Bunun en güzel örneklerinden birisi de Kapan (GetOut) filmi.

Filmde ana karakterlerin çoğu göründüğü gibi değil ve gerilim tam da burada başlıyor.Chris siyahi, sevgilisi Rose ise beyazdır.  Görünüşte farklılık gözetmeyen bir ilişkileri vardır. Rose ve Chris kısa bir tatile, Rose’un ailesinin yanına gitmeye karar verirler. Bir örümceğin ağını örmesi gibi Rose avını ağına çeker. Chris, sevgilisinin ailesi için ayrımcı olmadıkları yönünde bilgi edinse de durum göründüğü gibi olmayacaktır.

Ayrıca av ve avcı ilişkisine bakış açısı geyik simgesiyle çok iyi yansıtılmış. Geyiklerin fazlalığından ve avlanarak yok edilmesinin normal olduğundan bahseden Rose’un babasını sonunda Chris, geyiğin boynuzlarıyla öldürecektir. Avken avcıya dönüşmek, vurulan geyikten, geyiğin silaha dönüşmesi, muazzam…

Hipnoterapist olan Rose’un annesi de kitlesel bilinçaltına nüfuz eden, insanları yöneten onlara bu şekilde hükmeden bir canavara dönüşüyor. Kısaca zıtlıklar birbiriyle yer değiştiriyor.

Kölelik, yani insanın kendi iradesi dışında vazo, koltuk ya da eşya gibi kullanılması hali birçok uygarlıkta görülmektedir. Açık artırma ile satış filmde köle ticareti olarak karşımıza çıkıyor. Tabi değerli tabloların yerinde siyahiler var. İnsanın metalaştırılmasına yine muazzam bir bakış açısı…

Filmde insanın kendi ırkını üstün görme ve diğerleri üzerinde tahakküm kurma güdüsünün, korku temasına bürünüşünü izliyoruz. İnsanların toplumsal özelliklerinin ve farklılığın nasıl bir korku filmi olabileceğini hayal etmek zor olsa da, Kapan adının hakkını veriyor. İzleyiciyi kapana kıstırıyor, büyük ve zorlu kaçışa hazırlıyor.

Peki, kapandan kaçışa hangimiz hazırız?

» Kapan film sayfası

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır