“Eser işletme belgesi ve sınıflandırmasıyla ticari bir sinema salonunda bilet satışı eşliğinde cuma gününden başlayarak önerilen yedi günlük gösterim

26.12.2015 19:12

Vizyon ve vizyon filmi nedir?

Deniz Yavuz

2015’te vizyona ilk kez çıkan filmlerin adetleri

  • 2015’te toplam 405 adet yerli yabancı film ilk kez vizyona çıktı.
  • Son 26 yılda en çok filmin vizyona çıkarıldığı yıldı bu yıl…
  • 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşan yerli film sayısı 137 oldu.
  • 268 adet yabancı film perdede sinemaseverle buluştu…
  • Bu yıl vizyona çıkartılan bir Türkiye yapımına ortalama 240 bin, yabancı film başına ise 100 bin adet bilet satışı düşüyor. 2014’te ilk kez vizyona çıkan bir yerli filme 330 bin, bir yabancı filme ise 100 bin adet bilet satışı ortalamasına ulaşılmıştı.

VİZYON ve VİZYON FİLMİ NEDİR:

Türkiye’de sinema filmlerinin vizyon filmi olabilmesi ve bu tanımı alabilmesi için resmi bir düzenleme bulunmamaktadır. Geleneksel vizyon uygulaması halkın bilet alarak sinema salonu özelliğini almış gösterim alanlarında bir yıllık takvim süreleriyle gerçekleştirilmektedir.

Vizyon filmi:

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eser işletme belgesi verilerek, ilgili mevzuat gereği sınıflandırılan sinema filmlerinin, halka açık, ticari sinema salon ve alanlarında projeksiyon makinesi eşliğinde, bilet satışı gerçekleştirilerek, gösterime sunulmasıdır. Resmi bir kanun ve kural olmamasına karşın Türkiye’de yeni sinema filmleri Cuma günleri ilk olarak gösterime sunulmaktadır.

Eser işletme belgesi alarak herhangi bir sinema salonunda bilet satışı gerçekleştiren ve bu satışı fatura ve bilet ile bildiren yapımlar halka ulaşmış ve vizyona çıkartılmıştır.

Özel işletmelerin bünyelerinde yer verdikleri vizyon bilgileri ya da özel şahıs ve kurumların WEB sitelerindeki vizyon bilgilerinin bir filmin vizyon filmi olarak sayılması noktasında herhangi bir geçerliliği ve resmiyeti yoktur.

Sinema filmlerinin vizyon gösterimlerini duyurma, bu etkinlik için özel duyuru ya da ön gösterim yapma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Filmlerin ticari bir salonda halka açık, bilet satışı karşılığında gösterimi yeterlidir. Yedi gün / bir hafta süresince izleyici karşısında tutulması gösterimin kitlelere ulaştırılması açısından idealdir. OSCAR komitesi aynı süreyi bütün dünyadan aldığı başvuru kriterleri içerisine almıştır ve uygulamaktadır.

Basın bülteni, basın gösterimi, afiş dağıtımı, ilan ve tanıtım gibi uygulamalar bir filmin vizyon filmi özelliğini kazanması için önemli unsurlar olsa da görecelidir ve resmi değildir. Herhangi bir yapımcı filminin eser işletme belgesi eşliğinde sinema salonunda gösterimini sağlayarak, hasılat ve bilet satışı adetlerini faturalandırmak kaydıyla bildirdiğinde ilgili filmi vizyon filmi olarak kaydedilir.

Projeksiyon farklılıkları da günümüzde yüksek çözünürlük özelliğiyle sınıflandırılabilir. Sinema salonlarının teknik alt yapısına uygun, ses ve görüntü kalitesini izleyici açısından asgari izlenirlik seviyesine getirmesi gösterim koşullarına uygunluk olarak değerlendirilebilir. Bugün, uydudan, dijital projektörlerden, az da olsa filmden (35 mm), Blu-Ray diskten, taşınabilir belleklerden film gösterimleri yapılabilmektedir.

Günümüzde bir filmin vizyon filmi özelliğini alabilmesi için tek resmi tanım şu şekilde yazılabilir;

“Eser işletme belgesi ve sınıflandırmasıyla ticari bir sinema salonunda bilet satışı eşliğinde cuma gününden başlayarak önerilen yedi günlük gösterim ve günlük seanslar eşliğinde halka ulaştırılan filmler vizyon filmi özelliğini alır.”

* Veriler 2015 yılında vizyona ilk kez çıkan yerli ve yabancı filmlerin adedini kapsamaktadır Veriler hazırlanırken henüz başlamayan 18 ve 25 Aralık 2015 haftasında vizyon alacak filmler de toplama dahil edilmiştir.
* Vizyon filmi kapsamında Türkiye’de faaliyetini sürdüren ticari sinema komplekslerinde en az yedi gün boyunca, her gün bilet satışı eşliğinde, 35mm. projeksiyon, dijital projeksiyon ya da blu-ray oynatıcıyla afişli ve ilan edilerek gösterimi yapılan altmış dakika ve üzeri sinema filmleri tutulmuştur. Vizyona çıkartılan sinema filmlerinin haftalık bilet satış sayısı raporlaması düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.
*Oğuz Gözen’in Yağmurlu Gecede Gülperi isimli filmi en az bir hafta boyunca düzenli olarak bir sinema salonunda gösterilmediğinden, haftalık gişe verileri raporlanmadığından ve geleneksel vizyon bildirimi gerçekleşmediğinden listeye dahil edilmemiştir. 11 Aralık 2015’te bir kopya olarak Yeşilçam sinemasında vizyona çıkartılan Ah Yalan Dünyada, Saklı, Ana Yurdu, Toz Bezi, Kar Korsanları isimli yapımlar ise vizyon bildirimi yapılarak her gün üç seans halinde gösterimdedir. Bu filmler de asgari vizyon şartlarını yerine getirdiğinden Antrakt tarafından vizyona dahil edilmiştir.

2015’te vizyona ilk kez çıkan filmlerin adetleri

Türkiye’de sinemada film gösterimleri ve sinema filmi üretimleri artık tamamen dijital olarak gerçekleştirilmekte. 2013 yılında dijitalleşen Avrupa’nın ardından 2015 yılında da Türkiye sinemalarının dijital gösterim olanakları %90’ın üzerinde salonda gerçekleşti. Üretilen yerli sinema filmlerine de bu doğrultuda 35 mm. film kopyası basılmıyor. 2015’in ilk haftasıyla birlikte peliküle film basılmadı.

Dijitalleşmenin film niteliklerine değil ama niceliğine katkısı gözle görülür şekilde ortada. Yurt dışından film ithalatı yapan şirketler her zaman olduğundan daha çok filmi Türkiye sinema pazarına getiriyor, yerli film yapımcıları da adeta Yeşilçam’a taş çıkartıyor. Sinemalarda vizyona çıkarılan Türkiye yapımlarının sayısı 1990 ile 2007 arasında 40’ı aşmazken aynı sayı 2008’den bu yana 50’nin altına düşmüyor. Türkiye’de sinemanın yüzüncü yılı olarak kabul edilen 2014’te vizyona çıkan yerli yapımların sayısı 109’du. Bu yirmi beş yıllık sürede ulaşılan en yüksek sayıyken 2015, 134’e ulaşarak bir yıl içinde vizyonda olan yerli film adedini en yüksek seviyeye taşıdı.

2016 vizyon takviminde şimdiden 40 yerli film yerini aldı bile. 2015’te 137 filmin vizyonla buluşmasının yanı sıra çekimi gerçekleşen ama vizyon şansı bulamayan ya da önümüzdeki aylara bu hakkını erteleyen 100’den fazla yapım daha bulunuyor. Türkiye’de, günümüzde, senaryo aşamasında, sette ve post prodüksiyon aşamasında bulunan 400’e yakın sinema projesi mevcut.

2015’in en çok film getiren ayı bir önceki yılda olduğu gibi mayıstı. (46) Onu nisan ve haziran  (38) takip etti. Temmuz ayı 36 yeni filmle dördüncü sırada yer alırken içinde bulunduğumuz aralık tamamlandığında 30 yeni film vizyona çıkmış olacak. 2015’in kasım ise en az yeni filmin vizyona çıktığı ay olarak gözlendi. (23)

Vizyon şansı bulan 268 yabancı filmin 140 tanesi Amerika Birleşik Devletleri yapımı, 26’sı Fransa, 18’i İngiltere ve 13 adedi ise Almanya yapımıydı.

« Önceki Haberi Oku  | Sonraki Haberi Oku »

 

* Bu sayfada yeralan haber Antrakt Sinema Haber Ajansı tarafından yayınlanmıştır. İçerik tamamen özgündür. İzinsiz kopyalanamaz.

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır