22.11.2016 17:11

Hollanda’da yeni bir gelenek: Kırmızı Lale Film Festivali

Nur Ozgenalp

Hollanda’da dört yıldır düzenlenen Kırmızı Lale Film Festivali (Rode Tulp Film Festival-RTFF) Hollanda ve Türkiye arasında bir köprü kurmakla kalmıyor, ayrıca yeni bir gelenek oluşturuyor. Türkiye Sinemasının çarpıcı örneklerini Hollanda seyircisiyle buluşturan ve son dönemin önde gelen yönetmenleriyle masterclasslar düzenleyen Kırmızı Lale Film Festivali Hollanda’da her yıl beklenen bir etkinlik haline geldi.

Kırmızı Lale Film Festivali dördüncü kez seyirciyle buluşuyor
Kırmızı Lale Film Festivali 2003 Haziran’ında başlamıştı. Uzun metrajlı filmlerin yani sıra Belgesel ve Kısa Film bölümleriyle seyirci karşısına çıkmıştı. Bereketli Topraklar Üzerinde ve Mavi Sürgün filmlerinin yönetmeni Erden Kıral ilk masterclassı vermiş, Demet Akbağ da ilk Yaşam Boyu Onur Ödülünü almıştı. Emin Alper Tepenin Ardı filmiyle En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerinin sahibi olmuştu.

2. Kırmızı Lale Film Festivali 2014 Mayıs’ında Onur Ünlü’nün yönettiği Sen Aydınlatırsın Geceyi filmiyle perdelerini araladı. Yaşam Boyu Onur Ödülü Fatma Girik’e, Ustaya Saygı Ödülü Nuri Bilge Ceylan’a verildi. Daha yeni Kış Zamanı’yla Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödül almış olan Nuri Bilge Ceylan ayağının tozuyla Rotterdam’a gelip masterclass verdi. Ayrıca Ceylan’in Bir Zamanlar Anadolu’da ve İklimler filmleri bu bölüm kapsamında Hollanda izleyicisiyle buluştu. Were Denge Min - Sesime Gel En İyi Film, filmin yönetmeni Hüseyin Karabey En İyi Yönetmen ödüllünün sahibi oldu. Ramin Matin Kusursuzlar filmiyle Film Eleştirmeleri Ödülü’ne layık görüldü.

Gecen yıl üçüncüsü gerçeklesen film festivalinde Ferzan Özpetek hem Rotterdam’da hem de Amsterdam’da masterclass verdi. 3. Kırmızı Lale Film Festivali Ferzan Özpetek’in Sürgün Serseri Mayınlar, Kemerlerinizi Bağlayın ve Karşı Pencere filmlerini seyirciyle buluşturdu ve yönetmene  Ustaya Saygı Ödülü’nü verdi. Yaşam Boyu Onur Ödülü Filiz Akın’a, En İyi Film Ödülü Faruk Hacıhafızoğlu’nun Kar Korsanları’na, En İyi Yönetmen Ödülü Sivas filmiyle Kaan Müjdeci’ye verildi. Seyirci Özel Ödülü’nü Murat Düzgünoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı Neden Tarkovski Olamıyorum ve Hollanda-Türkiye Sinema Eleştirmenleri Ödülü’nü Ayhan Sonyürek’in İyi Biri filmleri aldı.

Kırmızı Lale Film Festivali bu yıl, 27 Mayıs - 4 Haziran 2016 tarihleri arasında Hollanda’nın altı büyük şehrinde dördüncü kez seyirciyle buluşuyor. Festival bu yıl da Türkiye sinemasının son dönem belgesel, uzun metraj ve kısa metraj filmleriyle Hollanda’da yaşayan sinemaseverleri buluşturuyor.

4. Kırmızı Lale Film Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü Hülya Koçyiğit’e veriyor ve ünlü oyuncu ödülünü yakın dostu ve önceden bu ödüle sahip olan Fatma Girik’ten devralacak. Kırmızı Lale Ustaya Saygı Ödülü ise yönetmen Özcan Alper’e verilecek. Başkanlığını Sinema Yazarı Pauline Terreehorst’un üstlendiği, yönetmen Yüksel Aksu ve Atalay Taşdiken’in, Sinema Yazarı Mirjam van Lier’in, Film Yapımcısı Keren Cogan’ın, Yapımcı-Yeni Sinema ve TV Programcıları Derneği Başkanı Frank Hoeve’nin ve Yazar-RAST Tiyatrosu Kurucusu Saban Ol’un yer aldığı jüri En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini verecek. Ayrıca seyirciler Seyirci Özel Ödülü için oy kullanacak ve Film Yazarları, Film Yazarları Ödülü’nü verecek. Bu yıl Yarışma Bölümünde Ümit Köreken’in Mavi Bisiklet, Soner Caner ve Barış Kaya’nın Rauf, Mustafa Kara’nın Kalandar Soğuğu, Mehmet Eryılmaz’ın Misafir, Tolga Karaçelik’in Sarmaşık, Tunç Davut’un Dolanma ve Selim Evci’nin Saklı filmleri yarışacaklar.

Masterclass ve daha nice etkinlik
Rotterdam, Amsterdam, Lahey, Utrecht, Eindhoven ve Tilburg’u gezecek olan festival her şehirde farklı etkinliklerle sinemaseverleri buluşturacak. 4. Kırmızı Lale Film Festivali’nin masterclassını hem Rotterdam hem Amsterdam’da Özcan Alper veriyor. Alper’in Sonbahar ve Gelecek Uzun Sürer filmleri de festival çerçevesinde seyirciyle buluşacak. Belgesel Bölümünde Baran Keven’in Dağların Bekârları ve Mevlüt Çiftçi’nin Işığın Gölgesinde(Siya Roni) filmleri yer alıyor.

Kısa Film Bölümünde ise Yakup Tekintangaç’ın Azad, Gülistan Acet’in Günah, Ufuk Çavuş’un Denize ve Cüneyt Cebenoyan’ın Korkaklar filmleri seyirciyle buluşacak.

Bu yıl film gösterimlerinin yani sıra sinemaseverler için panel ve fotoğraf sergisi, konser gibi çeşitli etkinlikler de var. Eindhoven Festival Konserine ev sahipliği yapacak. Konserde  Karsu Dönmez Göç Şarkıları’yla sahne alacak.

4. Kırmızı Lale Film Festivali bu yıl bir ilke daha imza atıyor: Kısa Çek! projesi ile Türkiyeli ve Hollandalı genç kuşak sinemacılar birlikte kısa film çalışmaları gerçekleştirecekler. Altı Hollandalı kısa filmcinin İstanbul ve Amsterdam sokaklarında çektikleri kısa filmler festivalin son gününde beyazperdeye yansuyacak.

Bu yılın festival teması: Mülteciler ve zorunlu göç
Altı Hollanda şehrini gezen 4. Kırmızı Lale Film Festivalinin bu yılki ana teması: Mülteciler ve Zorunlu Göç. Bu konuya değinen filmlerin gösterimlerine bir fotoğraf sergisi eşlik ediyor. Bol ödüllü fotoğrafçı Emin Özmen’in LİMBO (Araf) fotoğraf sergisi Roterdam Niffo Galeri, Eindhoven Natlab ve Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü salonlarında sergilenecek. Ayrıca Amsterdam Vrij Üniversitesi’nde Eşikte Yaşamak – Kaçak İnsan Paneli düzenlenecek. Etkinlikleri kaçırmamak ve programı ayrıntılı incelemek isterseniz, festivalin Türkçe ve Hollandaca internet sayfasına (http://www.rtff.nl/tr/) ve facebook etkinlik sayfalarına (https://www.facebook.com/RodeTulpFilm) bakabilirsiniz. 

« Önceki Haberi Oku  | Sonraki Haberi Oku »

 

* Bu sayfada yeralan haber Antrakt Sinema Haber Ajansı tarafından yayınlanmıştır. İçerik tamamen özgündür. İzinsiz kopyalanamaz.

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır