Bir Kadının Gözyaşı, 1920’lerin Fransa’sında geçiyor. Bordeaux yakınlarındaki Landes’da yaşayan Larroque ve Desqueyroux ailelerinin çocukları olan Therese ve Bernard’ın evliliklerinin uzun yıllara yayılan sancılı hikayesi, taşra sıkıntısı ve geleneksel aile değerlerine sıkışıp kalmış bir kadın olan Therese’in üzerinden anlatılıyor.
Film, François Mauriac’ın 1927 yılında yayınlanan romanından uyarlandı. Mauriac, 1952’de Nobel edebiyat ödülünü almış bir yazar. Aynı zamanda Jean-Luc Godard’ın bir zamanlar evli olduğu oyuncu/yazar Anne Wiazemsky’nin büyükbabası.
Roman, daha önce 1962’de Georges Franju tarafından sinemaya uyarlanmıştı ve Therese rolünü Haneke’nin Aşk’ı ile son dönemde gönüllerimize taht kuran büyük oyuncu Emmanuelle Riva oynamıştı.
Bir Kadının Gözyaşı, taşra ahlakının ikiyüzlülüğü, kadınların toplumdaki yeri ve 1920’lerin Fransa’sına dair önemli saptamaları ile Heykeltraş Camille Claduel üzerine çekilen her iki filmi (1988 ve 2013 tarihli filmler) ve Dantelci Kız (Yönetmen: Claude Goretta, 1977) filmlerini hatırlatıyor.
Bir Kadının Gözyaşı, 2012 yılında Cannes Film Festivali’nin kapanış filmi olmuştu. Filmin yönetmeni Claude Miller, filmin çekimleri boyunca kanser hastalığıyla boğuşmuş ve Nisan 2012’de aramızdan ayrılmıştı.
Bir kadının özgürleşme süreci, toplumun kadınlara biçtiği roller, “Taşrada Var Bir Zaman*” / o zaman üzerine düşünmek isteyenler, Nietzsche’nin “aile cehennemdir” sözünü hatırlatan sekansları ile Bir Kadının Gözyaşı filmi haftanın en iyisi olarak öne çıkıyor.
*Taşrada Var Bir Zaman, Editörler: Z. Tül Akbal Süalp, Aslı Güneş, Çitlembik Yayınları, İstanbul, 2010. » Bir Kadının Gözyaşı film sayfası |