24 Mayıs 2014 akşamı 67. kez verilen Altın Palmiye’yi kucaklayan Türkiye’nin ana yapımcılığında Fransa ve Almanya ile birlikte gerçekleştirilen, Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği ‘Kış Uykusu’ isimli filmin 13 Haziran 2014’te vizyona çıkarılacağı açıklandı.
Türkiye’de –hala- yaz aylarının gelmesiyle haftalık bilet satış ortalaması düşüyor. Amerika’da ise bu durum Türkiye’dekinin tam tersi. Sektörel örnekleri bir yana bırakıp toplumsal dinamikler açısından da bakıldığında Türkiye’de sıcak havalarda insanları kapalı alanlara sokmak oldukça zor. Sinema salonları her ne kadar son sistem teknik unsurlara sahip olsa da, klimaların çalıştığı serin salonlarda filmler izlenebilse de 2010’dan bu yana haziran-temmuz-ağustos ayları haftalık bilet satış ortalaması yıllık haftalık ortalama bilet satışı verisinden %40 oranında daha az çıkmaktadır.
(2010 yılı: haftalık bilet satışı ortalaması 784 bin, haziran-temmuz-ağustos aylarının haftalık ortalaması: 446 bin / 2011 yılı: haftalık bilet satışı ortalaması 813 bin, haziran-temmuz-ağustos aylarının haftalık ortalaması: 486 bin / 2012 yılı: haftalık bilet satışı ortalaması 828 bin, haziran-temmuz-ağustos aylarının haftalık ortalaması: 536 bin / 2013 yılı: haftalık bilet satışı ortalaması 969 bin, haziran-temmuz-ağustos aylarının haftalık ortalaması: 564 bin)
Düzeylerine bakmadan, sınıflandırma yapmaksızın bir vesileyle bir çok insana ulaşıp kendini tanıtan ve öğreten hikayelerin yüksek bilet satışı sayılarına ulaştığını görüp film festivallerinin ve -gişe hedeflemese de- ‘meseleli filmler’ olarak da sınıflandırılan yapımların ise en iyi 100 bin bilet satışı ortalamalarını yakaladığı da hepimizce malumken ‘Kış Uykusu’ için alına 13 Haziran 2014 vizyon kararı neden doğrudur?;
Çünkü ’soğumaması’ gerekir. Nuri Bilge Ceylan’ın önceki filmlerinin yakaladığı vizyon bileti satış grafiğini bozması, ‘meseleli’, ‘sanat filmi’, ‘festival filmi’ tanımlarıyla sınıflandırılan filmlerin de grafiğini bozabilmesi için ‘Kış Uykusu’nun simit gibi sıcakken, dondurma gibi erimeden tüketilmesi gerekir. ‘Kış Uykusu’ ve yapı olarak benzer filmlerin ‘sezon’, ‘seyircinin en çok olduğu’ gibi bilinen dönemleri hedeflemesi yanlış olacaktır. Film sezon dışı bir dönemde vizyonu tercih etse de, bir çok insan sinemaya gitmek olgusunu önceliklerinde gerilere itse de bu seçimin dezavantajları yalnızca bunlar da değildir. Cannes’da 196 dakika olarak gösterilen film birçok gösterim dezavantajıyla birlikte üç saati aşan süresiyle de sinemaseverleri zorlayacak. Film, anlatıldığı gibi su gibi akacak bir üç saat olarak da benimsense bile günde beş ila altı seans ortalamasıyla oynatılması mümkün gözükmüyor. ‘Kış Uykusu’ ilk açıklamaya göre yaklaşık 150 farklı perdede günde dört seans üzerinden sinemaseverlerin karşına çıkacak.
Önceki altı filmi için vizyon tarihi belirlerken sonbahar ve kış aylarını seçen Nuri Bilge Ceylan ve yapımcısı ‘Kış Uykusu’ ile ilk kez bir yaz ayında vizyonu deneyimleyecek. 2002 yılının aralık ayında vizyona çıkan ‘Uzak’ da 2003 yılında gerçekleştirilen Cannes Film Festivali’nde aldığı ödüllerden sonra sinema gösterimlerine devam etmiş ve Mayıs 2013’e kadar 20 bin satış bandında seyrederken festivalin ardından toplam bilet satışı sayısını 64 bine kadar yükseltmiştir. Ödül başarısının ardından gelen 40 binden fazla satış… Bu sebeptendir ki ‘Kış Uykusu’nun aldığı en değerli ödülün neşesi unutulmadan vizyona sokulması ulaşabilecek en yüksek bilet satışı sayını muştulamaktadır…
1997 yılının aralık ayında 3 perdede gösterilen ‘Kasaba’ 7.422, 1999 yılının aralık ayında 4 perdede gösterilen ‘Mayıs Sıkıntısı’ 24.006, 2002 yılının aralık ayında 5 perdede gösterilen ‘Uzak’ 63.845, 2006 yılının ekim ayında 22 perdede gösterilen ‘İklimler’ 35.345, 2008 yılının ekim ayında 57 perdede gösterilen ‘Üç Maymun’ 127.668 ve 2011 yılının eylül ayında 78 perdede gösterilen ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ 153.669 adetlik toplam bilet satışı sayısına ulaşmıştı. Görüleceği üzere önceki altı film yılın ikinci yarısında vizyon şansı yakalamış. ‘Kış Uykusu’, ilk açıklamaya göre, Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı uzun metrajların en çok perdede gösterime sokulacak olanı.
Önceki filmlerin toplam bilet satışı sayısı 411.955. Nuri Bilge Ceylan filmlerinin her birine 70 bine yakın bilet düşerken gösterildiği perde başına ise filmler 2.500 bilet ortalamasını yakalıyor. ‘Kış Uykusu’ndan önce tamamladığı iki filmiyle 100 bin bilet satışını geçen Nuri Bilge Ceylan filmlerine bir yenisi daha eklenecek eklenmesine ama bu toplama kaç haftada ulaşılır onu kestirmek güç!..
|