Bu sayfada yeralan verilerin tamamı özgün içeriktir. Antrakt Sinema’dan izin almadan tamamı ya da parçası kopyalanamaz, kullanılamaz.

 

Göç Yolları: Hollanda’yla Türkiye arasında kırmızı laleden bir köprü

Nur Özgenalp Yazıları
Yazar: Nur Özgenalp

Nur Özgenalp bütün yazıları

Geçtiğimiz günlerde Rotterdam’da Hollanda Türkiye Kültür Vakfı 2. Kırmızı Lale Film Festivali’ni (RTFF-Rode Tulp Film Festival) düzenledi. Rotterdam Türkiye’den gelen ya da Türkiye kültürleri kokan, arasında belgesel ve kısa filmlerin de bulunduğu, otuz beş filmle buluştu. Lantaren Venster Kültür Merkezi yedi gün boyunca Kırmızı Lale Film festivalini ve heyecanlı sinemaseverleri ağırladı. 

Festival Fatma Girik’e “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” vererek harika bir başlangıç yaptı. Fatma Girik son günlerdeki acılarımıza biraz olsun merhem sürdü ve ödülünü Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerine adadı. Sinema ve sanat yine candan yana, insandan yana olduğunu gösterdi. Nuri Bilge Ceylan da Cannes’da son filmi Kış Uykusu gösterilirken oyuncu ekibiyle birlikte gazetecilere ellerinde #Soma yazılı pankartlarla poz vermişti. Sonrasında Ceylan’ın filminin Altın Palmiye ödülünü kazanması tüm Türkiye’yi ve sinemaseverleri mutluluğa boğmuştu. Nuri Bilge Ceylan’ın filmini daha görme imkânım olmadı ama fikrine güvendiğim bir sinema yazarı arkadaşım Cannes’da gördükten sonra bana hemen ‘masterpiece’ (başyapıt) diye mesaj atmıştı. Başyapıt yönetmeni elinde Cannes’dan aldığı taze Altın Palmiye ödülüyle soluğu Rotterdam Kırmızı Lale Film Festivali’nde aldı ve seyirciyle bir masterclass’ta (uzman dersi) buluştu. Geçen hafta içinde Nuri Bilge Ceylan’ın bu buluşmada neler anlattığını yazmıştım.

Bu yıl Kırmızı Lale Festivali Onur Ünlü’nün “Sen Aydınlatırsın Geceyi” filmiyle start aldı. Festival, Türkiye ve Hollanda arasında imzalanan anlaşmanın 50. yılı olması nedeniyle ana temasını göç filmleri üzerine kurmuş. Panorama bölümünde Semra Güzel Korver ve Ayla Karlı Tezkere’nin Almanya’da Yarım Asır, Yasemin Şamdereli’nin Almanya’ya Hoşgeldiniz, Tayfun Pirselimoğlu’nun Ben O Değilim, Alphan Eşeli’nin Eve Dönüş Sarıkamış, Atıl İnanç’ın Daire, Erhan Kozan’ın Halam Geldi, Zeynep Dadak ve Merve Kayan’ın Mavi Dalga, Uğur Yücel’in Soğuk, Batur Emin Akyel’in Meddah ve Mahmut Fazıl Coşkun’un Yozgat Blues filmleri gösterildi.

Yarışma bölümünde Ramin Martin’in Kusursuzlar, Serdar Temizkan’ın Kutsal Bir Gün, Hüseyin Karabey’in Sesime Gel, Reha Erdem’in Şarkı Söyleyen Kadınlar ve Ferit Karahan’ın Cennetten Kovulmak filmleri yarıştı. Tayfun Pirselimoğlu, Bob Bleute, Diane Blok, Sasja Koetsier ve Yekta Kopan’dan oluşan jüri Hüseyin Karabey’in yönettiği Sesime Gel (Were Denge Min) filmine En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini verdi. Ramin Martin’in Kusursuzlar filmi de festival kapsamında bu yıl ilk kez verilen Hollanda-Türkiye Eleştirmenler ödülünü aldı.

Hollanda-Türkiye Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Alkanlar sinemanın ülkeler ve halklar arasında dostluğu artırmasını ve sınırları kaldırmasını dilediğini belirtti. Bu yıl Kırmızı Lale Film Festivali’ne yoğun ilgi olduğunu ve bundan çok memnun kaldıklarını söyleyen Alkanlar ayrıca gelecek yıllarda Amsterdam’da da bir festival düşündüklerini dile getirdi. 

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır