Hollanda’nın Rotterdam şehri her yıl ocak ayı sonunda film festivaliyle canlanıyor ve renkleniyor. Soğuk hava koşullarına aldırmadan yüzlerce seyirci sinemadan sinemaya koşuyor. Bu yıl kırk dördüncüsü gerçekleşecek Uluslararası Rotterdam Film Festivali bu gece, 21 Ocak 2015, Tom Harper’ın politik gerilim filmi War Book’un gösterimiyle açılışını yapıyor. Festival on gün süren film maratonunun ve çeşitli etkinliklerin ardından, 31 Ocak 2015 gecesi J.C. Chandor'un A Most Violent Year filminin Hollanda prömiyeriyle kapanışını yapacak. 30 Ocak gecesi Hivos Kaplanı Ödülleri, The Big Screen Ödülü, NETPAC, FIPRESCI ve KNF Ödülleri sahiplerine ulaşacak. Kapanış gecesi de Seyirci Ödülü ve Dioraphte Ödülü ilan edilecek.
Büyük ödül: Rotterdam Kaplanı
2015 Büyük Ödül Hivos Kaplanı için yarışan filmler arasında Endonezyalı yönetmen İsmail Basbeth’in filmi Another Trip to the Moon, Danimarkalı Jeppe Rønde’nin Bridgend’i, Perulu yönetmen Juan Daniel Fernández Molero’nun Videophilia (and Other Viral Syndromes) filmi ve Japonya yapımı Lisa Takeba filmi Haruko's Paranormal Laboratory önde geliyor. Bu üç filmin karşısındaki en güçlü rakipler İngiltere’den Norfolk, Küba, Arjantin ve Almanya ortak yapımı La Obra del Siglo ve Arjantin, Avusturya ve Uruguay ortak yapımı Parabellum. On beş bin avroluk büyük ödülün kime gideceği merak konusu.
Birbirinden ilginç bölümler
Bu yıl Rotterdam Film Festivali ana yarışma kadar ilgi çekici dört bölüm daha hazırlamış: Bright Future, Spectrum, Limelight, ve IFFR+. Bright Future gösterimleri umut vadeden yeni yönetmenlerin ilk ya da ikinci filmlerini beyazperdeye taşıyor. Bu bölümde San Sebastian Film Festivali ödüllü, İspanya yapımı, sürrealist film-noir Magical Girl heyecanla beklenenler arasında ilk sırada geliyor. Spectrum 2015 ise dünya sinemalarından hem eski hem de yeni kayda değer filmleri festival perdesine taşıyor. Bu bölümde ünlü Japon yönetmen Miike Takashi’nin filmleri seyirciyle buluşacak. As the Gods Will ve Over Your Dead Body merakla beklenenler arasında. Limelight 2015 bölümü dünya festivallerinden ödülle dönen filmlere yer veriyor. Rotterdam Film Festivali çoğu yakında Hollanda sinemalarında gösterime girecek filmlerin Hollanda prömiyerlerini yapıyor. Bu filmler arasında öne çıkanlar: Yeni Zellanda’dan James Napier Robertson’in The Dark Horse filmi ve Almanya’dan Christian Petzold’un Phoenix filmi. Phoenix’in sabah 9:45 seansı biletleri bile şimdiden tükenmiş durumda. IFFR+ ise dünyadan ve tarihten önemli filmleri bir araya getiriyor. 1981 yapımı Docteur Jekyll et les Femmes ve 2014 yapımı When My Sorrow Died: The Legend of Armen Ra and the Theremin festival seyircilerinin listelerinde ilk sıralarda yer alıyor. Ama daha da önemlisi, IFFR+ Japonya’nın ünlü animasyon stüdyosu Ghibli’den çıkan son filmi seyirciyle buluşturuyor. Hem büyük hem küçük seyircilere hitap eden When Marnie Was There festivalin en ilgiyle beklenen filmi.
Signals sinyalleri tum festivale yayiliyor
Festivalin ana bölümlerine ek ayrıca Signals gösterimleri var. Signals: Bruce McClure avangart sinemanın önde gelen sanatçılarından Bruce McClure’un siyah-beyaz ve 16 mm filmlerden oluşan görsel çalışmalarına yer veriyor. Signals: Jang Jin, Güney Koreli kinaye ustası yönetmen Jang Jin’in birbirinden ilginç filmlerini derliyor. Bu bölümde yönetmenin on uzun metraj filmine çeşitli kısaları eşlik ediyor. Signals: What the F?! feminist filmleri konuk ediyor. Bu bölümde Türkiye’de de merakla beklenen İran yapımı vampir filmi A Girl Walks Home Alone at Night, Ghibli Stüdyosu’nun When Marnie Was There filmine rakip çıkıyor. Tabii, küçük seyirciler için hala When Marnie Was There’i tavsiye ediyoruz. A Girl Walks Home Alone at Night hakkındaki bir başka haber de Flamanca altyazıyla gösterilecek olması. Maalesef ki, merakla beklenen film İngilizce konuşan seyirciyle buluşamayacak. Dünyanın dört bir yanından gelen önemli filmlerin İngilizce altyazıyla gösterilmemesi Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nin gitgide ulusal bir festivale mi dönüşmeye başladığı konusunda düşünceler uyandırıyor.
Signals gösterimleri Signals: Bruce McClure, Signals: Jang Jin ve Signals: What the F?! İle sınırlı değil. Seri Signals: 24/7, Signals: Everyday Propaganda, Signals: Really? Really ve Signals: Regained 2015 ile devam ediyor. Signals: 24/7 değişen dünya olaylarına ve teknolojik yeniliklere odaklanıyorken Signals: Everyday Propaganda çeşitli propaganda filmlerine ev sahipliği yapıyor. Signals: Really? Really ise gerçeküstü sinema örneklerini beyazperdeye taşıyor. Signals: Regained 2015 te restorasyondan geçip tekrar sinema perdelerine kazandırılan sinema tarihinin mihenk taşı filmlere yer veriyor.
Atölyeler festivale renk katıyor
Kendi propaganda filminizi yapmak ister misiniz? Yönetmen Anna Broinowski Kuzey Kore’deki propaganda filmi uzmanlarından öğrendiklerini Make Your Own Propaganda Film Atölyesi’nde paylaşıyor. Film gösterimi, konuşma ve uygulama çalışmalarından oluşan atölye programını takip ederek kendi propaganda filminizi çekebiliyorsunuz. 24 ve 25 Ocak’ta gerçekleşecek atölyeyi kaçırıyorsanız, üzülmeyin, kendi propaganda filminizi yapmak için bu siteye göz atın: http://northkoreancinema.com/create-film/.
Festivalden anında haberler
Antrakt Sinema sizin için 2015 Uluslararası Rotterdam Film Festivali’ni yakından takip edecek. Festivalden sıcağı sıcağına haberler için Twitter sayfamızı takip etmeyi unutmayın.
|