Bu sayfada yeralan verilerin tamamı özgün içeriktir. Antrakt Sinema’dan izin almadan tamamı ya da parçası kopyalanamaz, kullanılamaz.

It felt Like a Kiss

Fatamorgana

Waves of Grace

Witness 360

 

Amsterdam'da on gün boyunca doyasıya belgesel sinema

Nur Özgenalp Yazıları
Yazar: Nur Özgenalp

Nur Özgenalp bütün yazıları

Amsterdam bu yıl 18 ve 29 Kasım tarihleri arasında tekrar IDFA’ya, Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’ne, ev sahipliği yapacak. 2500 belgesel sevdalısının bir araya geleceği büyük buluşmaya çok az kaldı. Belgeselseverler harıl harıl hangi filmlere ve etkinliklere gideceğini seçmeye çalışıyorlar.

IDFA 2015 yarışma dalları
IDFA bu yıl da birbirinden ilginç bölümlere ve sinema etkinliklerine yer veriyor. Sekiz ana dalda yarışma düzenleniyor: Uluslararası Uzun Metraj Belgesel Yarışması; İlk Film Ödülü; Orta Metraj Film Yarışması; DocLab; Ulusal Yarışma; Öğrenci Filmleri; Çocuklar ve Belgeseller ve DOC U Ödülü. Bunlara ek dört dalda özel ödül veriliyor: Seyirci Ödülü, Müzik Belgeseli Seyirci Ödülü, Mediafonds Belgesel Ödülü ve Oxfam Global Justice Ödülü. 

Bir usta mercek altında: Errol Morris
Belgeselseverleri bu yıl harika bir sürpriz bekliyor: Errol Morris Retrospektifi ve Errol Morris Seçkileri. Siyasi meseleler üzerine aykırı ve kışkırtıcı filmler yapan usta yönetmenin 6 filmi IDFA suresince beyazperdeye yansıyacak. Ayrıca Errol Morris’in favori belgesellerinden oluşan bir program da sinemaseverlerle buluşacak. Errol Morris Retrospektifi’nde ustanın Oscar ödüllü filmi The Fog of War (2003); Mr. Death: The Rise and Fall of Fred A. Leuchter, Jr. (1999); eski nişanlısını kaçıran manken Joyce McKinney üzerine yaptığı Tabloid (2010); Fast, Cheap and Out of Control (1997); sansasyonel The Thin Blue Line (1988) ve The Unknown Known (2013) filmleri var. Errol Morris Seçkileri’nde Werner Herzog’un Fata Morgana’sı (1970); Adam Curtis‘in It Felt Like a Kiss (2009) filmi; Gerçeküstü sinemanın ustası Luis Buñuel’in Land Without Bread (1933) filmi; John Huston’un Let There Be Light’ı (1946); sinema tarihinin unutulmaz belgeseli Dziga Vertov’un Man with a Movie Camera (1929) filmi ve Chris Marker’ın Rus yönetmen Andrei Tarkovsky’ye adadığı One Day in the Life of Andrei Arsenevich (1999) filmi heyecanla beklenenler arasında. 

Ustaların son filmleri beyazperdede
Ustaların filmleriyle buluşmalar sadece Errol Morris Retrospektifi ve Errol Morris Seçkileri’nde gerçekleşmiyor, IDFA 2015 ayrıca Ustalar adında bir program hazırlamış. Ustalar bölümünde belgesel sinemanın auteurlerinin belgesel filmleri beyazperdeye taşınıyor.  Bunların arasında Stig Björkman’ın Ingrid Bergman - In Her Own Words (2015) belgeseli; Amy Berg’un Janis: Little Girl Blue (2015) filmi; yakın zamanda kaybettiğimiz Chantal Akerman’ın son filmi No Home Movie (2014); Alex Gibney’nin merakla beklenen Steve Jobs: The Man in the Machine (2015) belgeseli; Liz Garbus’un What Happened, Miss Simone? (2014) filmi ve Stanley Nelson’un Black Panthers: Vanguard of the Revolution (2015) filmi belgeselseverlerin listelerinde ilk sıraları kaplıyor. 

Yarışma dışı bölümler
Yarışma dışı bölümlerde ayrıca, bu yılın film festivallerinde öne çıkan 46 belgesel filmden derlenen Best of Fests; klasik belgesel film dilinin sınırlarını zorlayan filmlerin bir araya geldiği Paradocs; dünya sorunlarını irdeleyen filmlerin gösterildiği Panorama programı ve Müzik Belgeselleri bölümü ekleniyor. Amsterdam Sanat Haftası (26-29 Kasim 2015) Paradocs programına De Rijksakademie ve De Ateliers’de 14 yeni video-art filmin gösterimiyle katkıda bulunuyor. 

DocLab: Seamless Reality
Dijital teknolojinin gelişmesi ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşması belgesel sinemada yenilikler getirdi. DocLab: Seamless Reality programı bu konulara değiniyor ve internet ve gerçeklik üzerine hazırlanan deneysel çalışmaları belgeselseverlerle buluşturuyor. Dijital başkaldırı biçimlerinden sanal gerçeklik çalışmalarına, üç boyutlu basımdan yapay zekaya, ilginç konularla ve sunumlarla bezenmiş belgeseller De Brakke Grond salonlarında seyirciyle buluşacak. İnteraktif belgeseller, sanal gerçeklik platformları ve yeni teknolojiyle dans eden filmlerden oluşan bu bölüm IDFA’nın en ilginç ve eğlenceli programı gibi gözüküyor. Belgeselseverler, DocLab sayesinde, 10 gün boyunca web-belgesellerini izleme, çeşitli internet tabanlı uygulamaları kullanma ve sanal gerçeklik oyuncaklarıyla belgesellerin içine girme fırsatı bulacaklar. Ayrıca IDFA 2015’in film programlarına ustalarla söyleşiler, özel gösterimler ve sergiler eşlik edecek. 18 Kasım’dan itibaren IDFA-severleri heyecanlı, aktif, hatta interaktif, bol belgeselli on gün bekliyor.

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır