Bu sayfada yeralan verilerin tamamı özgün içeriktir. Antrakt Sinema’dan izin almadan tamamı ya da parçası kopyalanamaz, kullanılamaz.

 

Bill Paxton ve kariyerinin bilinmeyen yönleri

Sema Fener Yazıları

Aktor ve yönetmen Bill Paxton 61 yaşında 25 Şubat 2017 de kalp krizinden yaşama veda etti.

Paxton, Texas’da Mayıs 1955’de doğdu. Daha çocuk yaşlarda fotoğraf çekmeye merak sarmıştı. Başkan John F. Kennedy’nin suikaste uğradığı gün olan Kasım 22, 1963’de kaldığı Texas Otelinden çıkışını izleyen kalabalık arasında yer alan 8 yaşındaki Paxton’un babasının omzunda çektiği fotoğraflar günümüzde Dallas Müzesinde sergilenmektedir.

Müziğe de meraklı olan Bill Paxton 1982 yılında arkadaşı Andrew Todd Rosenthal ile birlikte “Martini Ranch” isimli bir New Wave orkestrası kurarak Holy Cow isimli albümü yayınlamışlardır.

Paxton’un oyunculuk kariyeri 80’li yılların sonunda ve 90’lı yıllarda Aliens, Predator2, Apollo13, Twister, Titanic,  U-571, Edge of Tomorrow gibi ana akım sinemanın büyük gişe başarısı yakalayan popüler filmleri ile birlikte zirveye ulaşır.

Paxton büyük stüdyo yapımlarının yanısıra bağımsız filmlerden de uzak kalmamıştır. Bu yapımların arasında Billy Bob Thornton ile birklikte büyük keyif alarak çalıştıkları Sam Raimi’nin A Simple Plan isimli bağımsız filmi bahse değer. Film gişede fazla başarılı olmasa da her iki oyuncunun çizdiği karakterler eleştirmenlerden büyük övgü almıştır.

Paxton sinemaya büyük bir platonun sanat departmanında set boyacısı olarak başlamıştır. Günümüzün ünlü yapımcı-yönetmeni James Cameron da aynı sette Roger Corman’ın 1980 yılında çekilen Beyond The Stars isimli bilim kurgu filminde sanat yönetmeni olarak çalışmaktadır.

Paxton, Cameronla tanıştığı günlerde Fish Heads isimli komedi tarzı gerçek üstü deneysel bir yapım olan kısa filmi çekmektedir. Cameron’a bu kısa filminden bahseder ve sinema ile ilgili hayallerini aktarır. İkili Paxton yaşama veda edinceye kadar derin dostluklarını sürdürmüşlerdir.

Paxton, görüntü yönetmeni Rocky Schenk ve kostüm tasarımcısı Joan Farber, Super 8 film üzerine Bolex kamera kullanarak çektikleri filmi 2000.- dolara mal etmişler ve “Saturday Night Live Show”da video klip olarak göstermişlerdir.

Bu filmin yanısıra o dönemda Shadows of The Night, Touched by the Hand of God, Reach, Eat You Alive ismli vido kliplerde de ve Call of Duty: Advanced Warfare isimli video oyununda da yer almıştır.

Cameron ve Paxton’un ilerleyen dostluğu Paxton için bir dönüm noktası teşkil eder ve Cameron ‘un yönettiği The Terminator, Aliens, Titanic  gibi gişe canavarı filmlerde rol almasını sağlar.

Büyük bütçeli yapımların ve HBO yapımı Big Love (2006-2011) gibi başarılı televizyon dramalarının oyuncusu olmasına rağmen aktör herzaman uzun metraj bir film yönetmek istemiş ve bu amacına 2001 yılında FrailtyGünahkar  isimli filmi yöneterek kavuşmuştur.

Başrollerini Matthew McConaughey ile paylaştığı düşük bütçeli psikolojik gerilim tarzındaki bu film katı dinsel inaçlarının yarattığı hayallerin dehşet dolu eylemlere sürüklediği olağan bir aile babasını anlatır.

Film eleştirmnlerden büyük övgü almış ve Paxton’un yönetmenliği çok başarılı bulunmuştur. 11 milyon dolara mal olan film Dünya çapında 17 milyon dolarlık bir hâsılata ulaşmıştır.

Paxton’un son çizdiği karakter ise Training Day  filminin yeniden yapımı olan CBS TV dizisindeki yozlaşmış polis karakteridir.

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır