Bu sayfada yeralan verilerin tamamı özgün içeriktir. Antrakt Sinema’dan izin almadan tamamı ya da parçası kopyalanamaz, kullanılamaz.

 

Video Sanat (Video Art)

Sema Fener Yazıları

‘Video Art’ görsel ve işitsel ortamlarda hareketli görüntülerin kullanılması ile oluşturulan bir sanat formudur. Bir konuyu, kavram ve düşünceyi sesle desteklenen hareketli görüntüler eşliğinde sunmayı amaçlayan Video art 1960’lı ve 70’li yıllarda kullanıma sunulan tüketici tipi video teknolojisi – özellikle Sony firmasının ‘Portapak’ ürünü - ile başlayan ve bir çok formda ifade edilebilen bir sanat şeklidir. ‘Portapak’ her sene yenilenerek ve yeni özelliklerle donanarak sanatçılarının geniş vizyonlarının ürünü olan eserlerini hazırlamalarına yardımcı olan bir platform oluşturmuştur.

Video Art ürünleri galeri ve müzelerde gösterilen enstalasyon veya kayıtlar, Internet üzerinde dağıtılan, DVD, televizyon, video monitör veya projeksiyon makinesi ile gösterilen canlı veya önceden kaydedilmiş görüntüler ve ses şeklinde izlenceye sokulabilir.

Video Art ismi video kayıt teknolojisinin ilk dönemlerinde kullanılan orijinal analog video bant’tan gelir. Dijital teknolojinin ortaya çıkması ile daha gelişmiş ve sanatçılarına daha geniş olanaklar sunulabilen bir sanat dalı haline dönüşmüştür.

Video Art geleneksel sinemadan farklıdır ve onun uyduğu bir çok kurala uymayabilir; oyuncu, diyalog, hikaye, plot vs kullanmayabilir. Bu tanımı ile geleneksel sinemanın dalları arasında yer alan avant garde-öncü film, kısa film, deneysel film vs türlerinin dışında kalan bir tür olarak da tanımlanmaktadır.

70’li yılların video art sanatçıları için en büyük sorun format sorunuydu.

Video Art sanatının gelişiminde New York merkez teşkil eder; 1972 yılında Steina ve Woody Vasulka, Dimitri Devyatkin, Shridhar Bapat gibi sanatçılar tarafından kurulan ‘Kitchen-Mutfak’ bu sanatın çekirdek kuruluşudur...

Yine New York’da Ira Schneider ve Frank Gillette tarafından kurulan ‘Wipe Cycle’ ise ilk kez çoklu monitör sistemini kullanan merkez olmuştur. 1969 yılında New York’daki Howard Wise Galeride açtıkları “TV as a Creative Medium – Yaratıcı bir mecra olarak TV” isimli sergide kurdukları dokuz faklı TV monitörü üzerinde daha önce kaydettikleri görüntüleri sergi ziyaretçilerinin canlı görüntüleri ile belirli bir koreografi çerçevesinde  alternatif olarak birleştirerek bu sanatın ilginç örneklerinde birini oluşturmayı başarmışlardır.

Avrupa’da 1971 yılında, Valie Export, "Facing a Family" isimli video parçasında video sanatın televizyon ile buluşmasının ilk örneğini üretmiştir. Avusturya televizyonunun ‘Kontakte’ isimli programında  gösterilen bu çalışmada televizyon izlerken yemek yiyen Avusturyalı bir burjuva ailesinin görüntüleri arasına aynı eylemi gerçekleştiren stüdyo izleyicilerinin görüntüleri de canlı olarak katılır. Export, bu çalışmasını televizyonun izleyen ve izlenen arasındaki ilişkiyi karmaşıklaştırdığını vurgulamak amacıyla yaptığını söylemiştir.

Video teknolojisinde yaşanan akıl almaz gelişmeler 2000’li yılların video sanatını da hayli etkilemiştir. iPhone başta olmak üzere akıllı telefonlar, ipad’ler algılanan imajları anında değiştirerek Internet üzerinden tüketime sunmaktadır. Gerçek hayat tecrübesi ile sanal dünyanın (Virtual Reality) gerçekliği arasındaki duvarları yıkan Google Glass, SpyGlass, Theodolite, Layar Reality Browser vs gibi ‘Augmented Reality (AR) – Arttırılmış Gerçeklik (AG)’ aplikasyonları video art sınırlarını çok genişletmekte, gerçek dünyadaki ortamların ve nesnelerin görüntülerini önceden üretilmiş video görüntü, grafik, ses vs gibi uygulamalarla birleştirerek yeni bir gerçeklik yaratabilmektedir.

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır