Bu sayfada yeralan verilerin tamamı özgün içeriktir. Antrakt Sinema’dan izin almadan tamamı ya da parçası kopyalanamaz, kullanılamaz.

 

Francis Ford Coppola ve Yeni Filmi 'Megalopolis'

Sema Fener Yazıları

Francis Ford Coppola  yeni projesi mega-epik ‘Megalopolis’ için yıllardır çalışıyor. Senaryoyu 1980 yılında yazmaya başlamış. 2001’de tam prodüksiyona başlamak üzereyken ‘11 Eylül Saldırısı’ gerçekleşmiş. Film New York şehrini temel alan bir hikâyeye dayandığı için çalışmalar hemen durdurulmuş. Uzun süreli kariyerinin belki de son ürünlerinden biri olacak bu filmle muhteşem bir eser yaratmak için tüm imkanlarını zorlayan OSCAR ödüllü yönetmen bu uğurda çok sevdiği şaraphanesini bile sattı. Kendi cebinden finanse ettiği filmde yeni teknoloji ile çok iyi bildiği geleneksel film yapımını harmanlayarak film yapımcılığının sınırlarını bir kez daha zorluyor.

James Cameron'ın ‘Avatar: The Way of Water'ın çok uzun süren yapımına  benzer şekilde, teknolojinin vizyonuna hazır olmasını beklediğini söyleyen yazar-yönetmen artık çalışmalara başladı. Coppola, IndieWire'a yaptığı açıklamada, filminin Atlanta, Georgia'daki Trilith Studios'ta yeni açılan Prysm Sahnelerinde LED teknolojisiyle çekilen ilk uzun metrajlı film olacağını doğruladı.

Resmî açıklamasında Coppola, ‘Megalopolis’ için "bir ayağı geçmişte, bir ayağı gelecekte olacak" tabirini kullandı ve hedefinin en yeni yapım teknolojisi ile geleneksel film yapım biçimlerini birlikte kullanarak çalışmak olduğunu söyledi.

Prysm Stage (Prism Sahnesi), Coppola'nın bunu gerçekleştirebilmesi için mükemmel bir yer. Aydınlatma, karmaşık kamera kapsamaları ve hareketleri için özel olarak oluşturulmuş bir sahne. 

Coppola, Trilith'in sunduğu olanaklarla son teknoloji ürünü bir sanal prodüksiyon olanağını entegre ederek, bir sonraki büyük Amerikan filmini oluşturmak için daha önce hiç görülmemiş teknikleri kullanmayı planlıyor bu stüdyoda. Trilith Stüdyolarındaki Prysm Sahnesi, film yapımcılarına herhangi bir projeye göre özelleştirilebilen prodüksiyon akışı için açık bir çerçeve ile tasarlanmış modüler bir sahne sağlayarak yeni bir sanal prodüksiyon deneyimi sunan bir yer.

Böylece film yapımcılarının hayallerindeki yaratıcı projeleri gerçekleştirmek için kurulumu kendi vizyonlarına göre kolayca yapılandırması sağlanıyor. Coppola, Trilith'te Prysm ile çalışmaktan keyif aldığını ve Prysm Stages başkanı Barbara Ford Grant'in yönetmenle çalışmaktan heyecan duyduğunu sözlerine ekledi. Grant da "Francis Ford Coppola ve ekibi tarafından, magnum opus – başyapıt olarak kabul edilen ‘Megalopolis’ in Prysm Stage’e emanet edilmesi büyük bir onur" dedi.

Mega-epik filmin çekimleri Kasım 2022'nin ortalarında başlıyor ve Mart 2023'e kadar devam edecek. Film konusunu, tam açıklanmamakla beraber, kısaca New York şehrinin geçirdiği büyük bir felaket ve yıkımın ardından bir mimar tarafından ütopik bir versiyonu şeklinde yeniden tasarlanmasının hikayesi olarak veya metaforik bir deyişle, "kendi sosyal sorunlarını çözemeyen modern bir dünyanın Roma'nın kaderini paylaşması" olarak özetleyebiliriz. Filmin başrollerinde Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, John Voight, Aubrey Plaza ve Shia LaBeouf yer alıyorlar.

Coppola'nın ‘Megalopolis'i finanse etmek için kendi parasının yaklaşık 120 milyon dolarını harcadığı tahmin ediliyor; çünkü proje Coppola'nın hayali. Yönetmen GQ'ya, “film vizyonunu karşıladığı sürece finansal etkiyi umursayamayacağını" söylemiş. 

‘Megalopolis’, Coppola'nın şimdiye kadar çektiği en büyük film olacak gibi görünüyor. Bakalım ünlü yönetmen, kendi ilan ettiği magnum opus'unda geçmişi ve geleceği harmanlayarak sinema tarihine kayda değer bir film daha hediye edebilecek mi?

Ana Sayfa | Film Arşivi | Gelecek Program | Haberler | Gişe Raporu | Köşe Yazıları

Mesafeli Satış Sözleşmesi | Teslimat ve İade Şartları | Gizlilik Politikası

© Antrakt Sinema Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır